Denmark | 2021

BaseCamp

Entrant Company

Lars Gitz Architects

Category

Architecture

Client's Name

BaseCamp Student Real Estate

Sub-Category

Landscape

Name: BaseCamp Lyngby Location: Lyngby, Denmark Size: 41,700m^2 Site: 34,300m^2 Construction: 2018 - 2020 Basecamp Lyngby is a social interacting super structure, and will be a sustainable shared living community for 900 students, PhDs, and senior citizens. Architectural approach. The organic structure for BaseCamp Lyngby is inspired by the surrounding green area and the wish to bring people closer to the nature, to inspire them to interact with it and with each other. A social organism, which works as a catalyst for bringing people of all ages together for social interactions, as well as quiet immersions. The architectural concept is to create spaces, that are uninterruptedly floating and bringing exciting experiences throughout the whole composition, from both the various inside court yards, as well as the outside landscape. Fluently adding some surprising and unexpected aspects, to let the poetry and spirituality wander into the architecture. Experience and social interaction. The project is articulated with an entrance from the north, revealing a stunning view over the sculptural organic volume, that rises slowly from the ground level, and friendly invites to enter the area. Enter the court yards for a stroll or run, up to the publicly accessible green roof landscape. The organic volume is playfully wrapped around smaller courtyards, creating well defined intimate spaces for people to meet, read, or simply relax. The central round shaped building is the heart of the area, that visually reinforces the whole structure, and interlinks the whole area by bringing together all the shared functions such as: the café, gym, workshops, cinema, etc. Sustainability. Besides encouraging biodiversity, the green roof provides a rainwater buffer, purifies the air, reduces the ambient temperature, regulates the indoor temperature, and saves energy. Facade material is durable rock panel, certified BRE Class A+. 90% of the energy of extracted air is reused in heating fresh air ventilating the building. Construction. A trapezoid repeated shaped module, that rotates differently within the same radius creates the round organic shaped structure, which was made possible to be built within normal construction costs.

Credits

Lars Gitz
Jon Clausen
Nevena Milosevic
Kim Clausen
Mladen Stamenic
Katrine Guldahl
Frederik Jakobsen
Sanne Bentzen
2021
China
TITAN Property Winner - Beijing Ming Yuewan

Entrant Company

Beijing TIANHUA Northern Architectural Design Co., Ltd.

Category

Architecture - Best Comfort Design

TITAN Property Platinum Winner
2021
China
TITAN Property Winner - Jiahong · Star Town
Changzhou Jiahong Zhongwu Real Estate Development Co., Ltd.

Entrant Company

Shenzhen DK Interior Design Co., Ltd

Category

Interior Design - Commercial

TITAN Property Platinum Winner
2021
China
TITAN Property Winner - Logan Jiurui Mansion
Logan Group

Entrant Company

Shine Landscape Design

Category

Architecture - Landscape

TITAN Property Platinum Winner
2021
United States
TITAN Property Winner - Pacaso Breaks Traditional Model with Revamped Co-Ownership
Pacaso

Entrant Company

BAM Communications

Category

Real Estate - Rising Star (< 2 years)

TITAN Property Platinum Winner