TITAN Property Platinum Winner

2023

Wuhan New Library with the Regional Culture Spirit of Chu

Entrant Company

WSP ARCHITECTS & CHINA CONSTRUCTION THIRD ENGINEERING BUREAU GROUP

Category

Architecture - Public Spaces

Client's Name

WuHan Urban Construction Group Co,Ltd.

Country / Region

China

Wuhan New Library is located in Jianghan District, Wuhan City, with convenient transportation and obvious geographical advantages. As a cultural container of a city, libraries integrate the urban environment and carry the function of shared reading. The design inspiration begins with flipping the pages of a book, forming an isomorphism with the "flying eaves" in Chu culture in terms of shape, interpreting the cultural genes of Wuhan. The flowing and transparent building facade and flexible gray space display the activity scenes inside the library to the city. In the future, the library will not only be a collection and reading space, but also a place for reading, learning, communication, and gathering. The ground floor space is provided with a small theater, exhibition, restaurant, and parent-child space as an extension of the library's social space. In the layout structure, along the centripetal axis of the city square, the block is divided into three small-scale volumes, which coordinate with the surrounding volumes to form a pleasant scale. The opening of the bottom floor encourages citizens to enter the library from all directions. The new pavilion aims to create a public reading square open to parks and cities. The design stacks the reading space vertically in a concise manner, and is connected by three large atriums. The public space on each floor integrates reading, communication, and behavior display space. This interlaced spatial network creates more "chance encounters" for people to promote interpersonal interaction and knowledge exchange. In the future, libraries will become a part of citizens' lives, actively presenting their local, inclusive, and constant values in terms of content, and providing people with a public space that integrates contemporary, traditional, and local characteristics. The design is re planned based on the overall texture of the site, preserving the good natural infiltration state of the site. By adding landscape systems such as sunken green spaces and rainwater gardens, as well as combining the rainwater utilization concept of sponge city construction with technologies such as reclaimed water reuse and sewage treatment, we can effectively utilize water resources to create an ecological and recyclable water system.

Credits

Lead Architect
Wugang
Lead Architect
He Dongming
Design team
Nelson Tam
Design team
Li Zheng
Design team
Tong Hubo
Design team
Yan Zhou
Design team
Xi Qige
Design team
Chen Yuxia
Design team
Li Sihuan
Design team
Deng Ding
Design team
Rao Shixia
Design team
Li Ke
Design team
Gao Hui
Design team
Zhang Jiaxi
2023
Taiwan
TITAN Property Winner - HAIFU JHIH-JHU
Haifu Construction Co., Ltd.

Entrant Company

Haifu Construction Co., Ltd.

Category

Interior Design - Hospitality

TITAN Property Platinum Winner
2023
Taiwan
TITAN Property Winner - PAMI

Entrant Company

MtCervinStudio

Category

Interior Design - Restaurants & Bars

TITAN Property Platinum Winner
2023
Taiwan
TITAN Property Winner - 2023 Kaohsiung Lotus Pond Lantern Festival

Entrant Company

Kaohsiung City Government

Category

Landscape Design - Master Planning

TITAN Property Platinum Winner
2023
Hong Kong SAR
TITAN Property Winner - THE SAILS
Landsea Group, Landsea Properties (Shanghai), Wuxi Taihu New City Development Group Co.,Ltd.

Entrant Company

Karv One Design

Category

Interior Design - Commercial

TITAN Property Platinum Winner