TITAN Property Gold Winner

2022

Our Lady of Guadalupe Catholic School

Entrant Company

ROBERT KERR architecture design

Category

Architecture - Educational

Client's Name

Our Lady of Guadalupe Catholic School

Country / Region

United States

Raised over parking, Our Lady Of Guadalupe's School is an elongated bar building that hovers, covers and zigs-zags as a K-8 school responding to existing buildings, zoning restrictions and its corner hillside site.



Located 20 miles south of Los Angeles in the dense residential beach community of Hermosa Beach, the new 6,000 sf catholic school’s program includes 2 classrooms (STEM & Music), faculty areas and administrative offices.



Taking advantage of the moderate beach climate is achieved by pulling most circulation to the exterior, creating large covered spaces and placing a viewing platform in the middle of the building.



Exterior color choice and concrete support wall placement gives the building a lightness that seems to defy gravity, and is more dramatic with children playing underneath. The support walls allow parking between, and are pulled from the face of the building so they disappear into shadows below.



Tight zoning restrictions for parking and height were turned into design opportunities by raising the building off the ground, letting the roof rise as it follows the height limit, and placing a new lunch area under the excavated area under the building’s north end.



Stairs anchor each end of the building and reinforce the site’s slope with two different access experiences. One is light, open and sculptural while the second is carved into the hillside.



The southern stair is an open steel stair wrapping a 2-story concrete wall that is a backdrop for people going up and down. Walking around the wall is a performance for the entire play area. Below this stair is a concrete bench that is the ADA under-stair barrier. More importantly, it is a student hangout spot, place for playground equipment and a backpack shelf.



The northern stair is concrete, wedged between the building and street, starts under the building and exits onto the sunny Upper Patio.



New interior corridors have long, uninterrupted windows that mimic the open circulation, and allow faculty to watch children at recess. Just as importantly, students can now observe faculty as they work in the building.

Credits

ROBERT KERR architecture design
Robert Kerr, AIA
ROBERT KERR architecture design
Jess Gardner
ROBERT KERR architecture design
Chris Cortez
Nous Engineering
Elizabeth Mahlow
Nous Engineering
Megan Hanson
Nous Engineering
Anthony Di Pasupil
Art Gray Photography
Art Gray
2022
Mexico
TITAN Property Winner - Glorieta Cibeles Tower
Corporativo 001 Villa Madrid SA de CV

Entrant Company

CIMET Arquitectos

Category

Property Development - Office Development

TITAN Property Gold Winner
2022
China
TITAN Property Winner - Nanchang Villa
Wuxi Jinyuan Jinchen Real Estate Co., Ltd.

Entrant Company

GFD

Category

Interior Design - Mix Use Building: Residential & Commercial

TITAN Property Gold Winner
2022
China
TITAN Property Winner - MBP
Marcum
MBP

Entrant Company

Joe Ho Associates

Category

Interior Design - Office

TITAN Property Gold Winner
2022
Philippines
TITAN Property Winner - Your Next Best Move
Paulyene Adrienne Cayco

Entrant Company

Avida Land, Corp.

Category

Property Advertising - Online AD (Campaign)

TITAN Property Gold Winner