TITAN Property Platinum Winner

2021

Southwest University Pedestrian Bridge Concept Design

Entrant Company

Lin-Cong Architects

Category

Architecture - Arches, Bridges, Viaducts & Gateways

Client's Name

Chongqing Beibei District Government

Country / Region

China

This project consists of a pedestrian landscape bridge across the Southwest University of Chongqing's central area and the heartland of Ma'anxi Park. This bridge intends to deliver different meanings to varying users as it offers diverse spatial functions, far from just getting to the other side. At the end of the day, what comes to peoples' minds when they see a bridge? Is it just another bridge, a landmark, a symbol, or perhaps something much more profound?



Reason one: Strengthening the Link of Urban Function

This bridge illustrates the bond of an integrated relationship between the university district and the dwelling complexities, by forming a shared value amongst all beneficiaries. The three-dimensional personnel flow model is redefined to vehicle path and walking path, making ways back to inner ties, not just traffic flow.



Reason Two: Utilizing Urban Welfare

This bridge is to restore a co-living environment for the residents of Ma'anxi Park and the Southwest University district. Only a bridge can overcome such a challenging landscape and creates social benefits via outdoor public spaces. By creating a beautiful living picture and reprogramming a constructive social structure, the bridge is not only a bridge for crossing. In time, it will become a place that re-shapes the lives of many and re-defines their memories.





Reason Three: Triggering regional economic vitality and embraces the city's identity

Located in Beibei District, Chongqing contains abundant natural and tourism resources, including but not limited to, Jinyun Mountain and North Spring. The construction of the bridge helps to re-connect the city by bringing together the old areas and the new districts as one. The newly formed urban ecological system enables more effective resource allocation and generates more excellent economic activities for all.



To sum it up, this project aims to remind people that nature is the constant factor within the built environment as if snow and rain will always fall. The nonlinear bridge tries to invoke a feeling of everlasting solitude, a place where people can have room for reflection to themselves and with their families.

Credits

Architect/Operation Manager
Feiran Zou
Founder
Cong Lin
Partner Architect
Zhiquan Xie
Senior Architectural Professional
Jihua Lu
Junior Architectural Professional
Shanhui Yang
2021
China
TITAN Property Winner - Fanyue Model Room D Type
Sunshine City Group

Entrant Company

company

Category

Interior Design - Residential

TITAN Property Platinum Winner
2021
Taiwan
TITAN Property Winner - Elegant palace of stones
Private

Entrant Company

Jazz Space Design

Category

Interior Design - Residential

TITAN Property Platinum Winner
2021
Taiwan
TITAN Property Winner - A Yacht - carrying a family with a sensual lifestyle

Entrant Company

INSPACE INTERIOR DESIGN Ltd.

Category

Interior Design - Best Spatial Planning

TITAN Property Platinum Winner
2021
China
TITAN Property Winner - The Hill Mansion
JianGangHill Real Estate Co., Ltd

Entrant Company

Poetic Sapce Design

Category

Interior Design - Commercial

TITAN Property Platinum Winner